Fransız hamur işlerinin süngerimsi dokusuna sahip küçük kabuklu kek; kızgın. Madeleini diğer keklerden ayıran en belirgin özellik ise kabuklu kalıplarda pişirilmesidir. Bu kalıp sayesinde iki lokmada lezzet bombası olan bu minik keklerin dokusu hem süngerimsi hem de çıtır çıtır bir dokuya bürünüyor.
Pastanın bir diğer özelliği de aromatik tereyağı, bunun için tereyağını mis kokulu çaylar ve çiçeklerle tatlandırabilir ya da paylaşacağım tarifteki gibi tereyağın kendine has kokusunu ortaya çıkararak yapabilirsiniz.
Pasta yapımı bölümünde bahsedeceğim hamura kendine has bir doku kazandırmanın birkaç püf noktası var.
Özel kalıbı dışında ne ile kek pişirebilirsiniz?
Bilmiyorum…
Daha doğrusu orijinal dokusunu bulmak için kalıptan nasıl pişireceğimi bilmiyorum. Kalıbı Türkiye’deki mağazalarda rahatlıkla bulunur mu bilmiyorum, belki Eminönü’ndedir. Perabulvari.com’da görmüştüm sanırım.
yemek tarifi; The Guardian’dan Felicity Cloake’nin Perfect Madeleines reçelinden uyarladım.
Kalıp küçükse 24 adet, büyükse 16 adettir.
Malzemeler:
- 90 gram tuzsuz tereyağı
- 2 orta boy yumurta
- 85 gram toz şeker
- 90 gram un
- 1/2 çay kaşığı (sünger) kabartma tozu
- 2 çay kaşığı vanilya
Tarifi:
- Orta-düşük ısıda küçük bir çelik tavada veya açık renkli ısıya dayanıklı bir kapta tereyağını eritin. Erime tamamlandığında tavanın altını en alçak konuma getirin, kehribar rengine dönene kadar ısıtın ve hemen başka bir kaba aktarın – tavayı ısıtarak yağın yanmaması için ısınmasını bekleyin .
- Un, kabartma tozu, vanilyayı bir tutam tuzla birlikte bir kaba eleyin.
- Yumurta ve şekeri mikserle 5 dakika yüksek devirde kabarıp krema kıvamına gelene kadar çırpın.
- Yavaş yavaş tereyağını ekleyerek orta-yüksek hızda çırpmaya devam edin. Yağ tamamen karıştığında blenderi kapatın.
- Unu ekleyin ve un topakları kaybolana kadar bir spatula ile aşağıdan yukarıya doğru karıştırın, hamuru bir cam kaseye dökün ve hamura değecek şekilde streç filmle kapatın. Bunu hamurun kurumaması ve kabuk oluşturmaması için yapıyoruz. Hamuru buzdolabına koyun, en az 4 saat, tercihen bir gece buzdolabında dinlendirin.
- Kekleri pişirmeye başlamadan 1 saat önce kalıbı tereyağ ile yağlayın, bir çay süzgeci ile un serpin, fazla unu lavaboda silkeleyin ve kalıbı buzdolabına koyun.
- Fırını 200 dereceye ısıtmaya başlayın.
- Kalıplara 1 tatlı kaşığı hamur koyun, kalıbınız geniş ve derinse 2 tatlı kaşığı hamur koyun. Genel olarak malzemenin kalıbın dörtte üçü dolu olacak şekilde yerleştirilmesi gerektiği belirtilmiştir. Hamur buzdolabından çıktığı için katıdır, açmaya çalışmayın çünkü fırında yayılarak kalıbın şeklini alır.
- Kalan hamurun üzerini tekrar kapatın ve buzdolabına kaldırın.
Okuduğum bazı kaynaklarda hamuru kalıba koyduktan sonra 1 saat kadar buzdolabında bekletilmesi gerektiği yazıyordu. İlk parti macun için uyguladım, ancak ikinci parti için uygulamadım.
Kalıbım küçük olduğu için iki aşamalı pişirdim, benim uyarladığım tarif ise 16 keklikti. Böylece 24 kek elde ettim.
- Önceden ısıtılmış fırında tepsiyi rafa koyun, keklerin üstleri altın sarısı ve kenarları hafif kahverengi olana kadar 10-15 dakika pişirin ve ardından fırından çıkarın. Fırınınızın performansına göre bu süre değişebilir.
- Kalıbı fırından çıkarıp 1 dakika dinlendirin, kekleri kalıptan çıkarıp rafta oda sıcaklığına gelsin ama çok hoş oluyor ılıklar…
- İkinci yufkayı pişirmeden önce kalıbı yıkayıp soğuk suda soğutup tereyağ ile yağlayıp unlayıp fazla unu silkeleyip buzdolabında bekleyen hamuru tavaya bölüp pişirdim.
Afiyet olsun…
Leave a Reply